מילות שאלה: womit, wonach, wofür, wobei
top of page

מילות שאלה: womit, wonach, wofür, wobei



היום אני רוצה להסביר לכם משהו שלפי הניסיון שלי הוא אחד הנושאים הקשים ביותר בדקדוק הגרמני: איך משתמשים בפעלים המצריכים מילות יחס, ובעיקר, איך מנסחים שאלה, כשבמשפט מופיע פועל שכזה.


מהם פעלים המצריכים מילות יחס?

בגרמנית יש פעלים המצריכים מילת יחס מסויימת. לדוגמה, הפועל "להיזכר ב…" הוא בגרמנית "sich erinnern an" ולא "auf" או "für". הפועל "לחכות ל…" הוא בגרמנית "warten auf" ולא "für".

את מילות היחס האלה תהיו חייבים ללמוד. לרוב אי אפשר להחליט לפי ההגיון איזה פועל מתאים לאיזו מילת יחס. במילים אחרות - פשוט צריך לדעת את זה, וכדי לדעת את זה, תצטרכו ללמוד את זה בעל פה. אני מצטערת! כדי שלא תעזבו את האתר מיד באכזבה, הכנתי לכם רשימה של הפעלים האלה ושל מילות היחס המתאימות לכל פועל ;) כאן תוכלו להוריד את הרשימה.


שאלות הנוגעות לעצמים דוממים

את מילות השאלה הרגילות אתם כבר בטח מכירים. הנה סקירה קצרה שלהן:

ואיך זה עובד עם פעלים המצריכים מילות יחס? הנה כמה דוגמאות:

בדוגמאות האלה אנחנו יכולים לראות שהעיקרון נשאר תמיד אותו דבר. אנחנו לוקחים את מילת היחס, מוסיפים "wo" לפניה ויוצרים ככה את מילת השאלה. אם מילת היחס מתחילה בתנועה (a, e, i, o ,u), נוסיף עוד r אחרי ה-wo.

wo + an = woran wo + auf = worauf

מה שמבלבל בכל העניין הזה הוא שה-"wo" הזה מזכיר לנו את מילת השאלה "wo?", למרות שאין שום קשר בין השניים. ה-"wo" שאנחנו רושמים לפני הפועל מחליף למעשה את המילה "was". כלומר, במקום לשאול "auf was wartest du?" אנחנו פשוט שואלים "worauf wartest du". במקום לשאול "mit was bist du gekommen" נשאל "womit bist du gekommen?" חשוב לדעת שהשאלות האלה נוגעות רק לעצמים דוממים ולא לבני אדם.

הנה סיכום מילות השאלה:

זה בכלל לא קשה! זה פשוט קצת שונה מאנגלית או עברית.

שאלות הנוגעות לבני אדם

כשאנחנו רוצים לשאול שאלות על בני אדם, כלומר לא "לְמָה אתה מחכה" אלא "למי אתה מחכה", אנחנו צריכים לגשת לשאלה בצורה קצת אחרת, אבל גם זה לא באמת קשה.

לשם כך אנחנו צריכים את הטבלה הבאה:

כאן אנחנו צריכים לחפש את מילת היחס ולראות אם היא מצריכה יחסת Dativ או יחסת Akkusativ. כשהיא מצריכה Dativ השאלה שלנו תהיה wem (למי) וכשהיא מצריכה Akkusativ השאלה שלנו תהיה wen (את מי).

הנה סיכום קצר:

אם ברצונכם לתרגל את הנושא הדקדוקי הזה, אולי הקורס החדש שלי על מילות היחס בגרמנית ימצא חן בעיניכם. הוא מכסה כל מה שאתם צריכים לדעת על מילות היחס בגרמנית, וכולל המון תרגילים, כדי שהחומר יישב בראש כמו שצריך.






Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page